In English

A demoscene

Csapatunk, a Conspiracy a "demoscene"-nek nevezett nemzetközi közösség része.

A demoscene egy nemzetközi, non-profit számítógépes művészeti szubkultúra, melynek résztvevői demók készítésében jeleskednek. A demók olyan, programként futtatható animációk, amik a látványt és a hangzást valós időben állítják elő, azaz a számítógép mindent abban a pillanatban számol ki, amikor meglátjuk a képernyőn.

A legnagyobb különbség a demoscene és más számítógépes művészeti ágak között, hogy a demók készítéséhez programozási ismeretek is szükségesek, csak így lehetséges, hogy maga a programkód, a grafikával és a zenével összeforrva egy látványos egészt, azaz egy demót alkosson. Ez az alkotói módszer a demoscene lényege.

A demók lehetőséget adnak az embereknek, hogy megmutassák képességeiket, átadják művészi mondanivalójukat, elkápráztassák, vagy épp sokkolják a közönséget. Ez egy olyan művészi forma, ahol a számítógépek lényegéből adódóan a technikai tudás és a művészi megvalósítás nem választható szét.

Az ok amiért mi demókat készítünk, az az, hogy arra használjuk a számítógépeket, amire valók, azaz valóban kihasználjuk az erőteljes számítási kapacitásukat.

Linkek

Ha többet szeretnél tudni a demoscene-ről, ezeken az oldalakon találhatsz részletesebb cikkeket: